Mitä psykoterapia ja lyhytterapia on? Kenelle ne on tarkoitettu?

Jos harkitset terapiaa, sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Psykoterapian ei ole tarkoitus olla vain viimeinen keino hakea apua. Se ei myöskään ole vain vakavampien mielenterveysongelmien hoitokeino. Terapia sopii kaikille, jotka haluavat työstää itseään ja ymmärtää itseään paremmin. Psykoterapia sopii siis sekä pienempiin että suurempiin mielenterveyden oireisiin ja haasteisiin. Lyhytterapia on kustannustehokas terapiamuoto arjen haasteisiin sekä mielenterveyden oireisiin ja ongelmiin, jotka eivät ole kroonistuneet. Siitä voi saada apua jo muutaman tapaamisen aikana. Jos tarvitset tehokkaampia hoitomuotoja, voit saada lyhytterapiasta nopeaa apua ja helpotusta myös sinä aikana, kun odotat pääsyä pitempään psykoterapiaan.

Mitä terapia on?

Terapian tavoitteena on lievittää tai poistaa asiakkaan psyykkisiä huolia ja niihin liittyvää kärsimystä. Se johtaa yleensä myös itsetuntemuksen, itsensä hyväksymisen, itsensä toteuttamisen ja itsetunnon lisääntymiseen. Terapia voi auttaa meitä saamaan laajemman näkemyksen itsestämme, tiedostamaan juurtuneita ajatus- ja käyttäytymismalleja, löytämään tarkoituksemme ja yleisesti saavuttamaan paremman elämänlaadun ja toteuttamaan potentiaalimme.

 

Minulla ei ole vakavaa ongelmaa tai huolia, kannattaako terapiaa kokeilla?

Terapia ei ole tarkoitettu vain vakavien psyykkisten häiriöiden hoitoon. Se on mahdollisuus tutustua itseesi paremmin, ymmärtää ihmissuhteidemme dynamiikkaa ja kehittää potentiaaliasi niin, että elämäsi etenee kohti täyttymystä ja terveyttä.

 

Minulla on todella huono olo, tarvitsen apua, sopiiko Hedepy minulle?

Jos olosi on huono, ei ole mitään syytä odottaa. Keskustele psykoterapeutin kanssa mahdollisimman pian. Verkkoympäristön ansiosta sinulla on pääsy psykoterapeuteille ympäri maata, ja voit sopia istunnon hyvin nopeasti.

Jos tunnet tarvitsevasi välitöntä apua, olet tilassa, jossa voit vaarantaa itsesi tai muita, älä odota, vaan ota välittömästi yhteyttä kriisipuhelimeen numeroon 09 2525 0111 (Mieli ry:n kriisipuhelin).

 

Miten valitsen minulle sopivan terapeutin?

Oikean terapeutin kanssa sinun pitäisi tuntea olosi rennoksi ja luottavaiseksi. Siksi on tavallista, että terapian alussa ”kokeillaan” muutamaa terapeuttia. Valinnan helpottamiseksi olemme tehneet lyhyitä videoita terapeuttien kanssa, jotta voit tutustua heidän persoonallisuuteensa ainakin hieman ennen istuntoa. Kannattaa myös lukea muiden käyttäjien arvioita.

 

Missä asioissa terapia voi auttaa minua?

Terapia auttaa monenlaisissa asioissa, hetkellisestä tyytymättömyydestä parisuhdeongelmiin ja syviin traumoihin. Pääasiassa sinä päätät itse, mitä aiheita käsittelette istunnon aikana ja mitkä tavoitteet sinä ja psykoterapeuttisi kehittää. 

Sinun ei tarvitse olla yksin

Meidän kautta on helppo löytää tukea

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.