Kuinka päästä eroon stressistä? Selviytymiskeinot, joista et tiennyt

Tunnetko olosi stressaantuneeksi, hermostuneeksi, väsyneeksi, päätä särkee, etkä ehkä muistakaan, milloin viimeksi tunsit olosi todella hyvinvoivaksi? Krooninen stressi on vienyt elämänilosi pikkuhiljaa, eikö totta? Siksi onkin hyvä asia, että luet tämän artikkelin. Meditaatio tai luontokävelyt eivät juuri auta, jos krooninen stressi on ongelmanasi.

Yhdessä tarkastelemme ongelmaa ja näytämme, miten päästä eroon stressistä käyttämällä todennettuja selviytymiskeinoja eli stressinhallintatekniikoita.

Ensinnäkin, etsi stressin lähde.

Stressikierteestä ulospääseminen alkaa sen lähteen löytämisestä. Tällä hetkellä saatat ehkä nopeasti ajatella, että ongelma saattaa olla työ tai avioero. Se on kuitenkin liian ympäripyöreää. Meidän on löydettävä tarkka lähde, joka laukaisee stressireaktion, ja tarkasteltava rehellisesti niitä ajatuksia, tunteita ja käyttäytymismalleja, jotka voivat ylläpitää stressiä.

Miten se tehdään? Aloita stressipäiväkirja. Se auttaa sinua tunnistamaan päivittäiset stressitekijät ja tulemaan tietoiseksi siitä, miten reagoit niihin. Aina kun tunnet olosi stressaantuneeksi, kirjoita muistiinpano päiväkirjaasi:

  • Mikä aiheutti tämän stressaavan tilanteen?
  • Miltä tuntuu fyysisesti ja henkisesti?
  • Kuinka reagoin tähän tilanteeseen?
  • Mitä tein parantaakseni oloa?

Saatat huomata, että olet stressaantunut tietyntyyppisistä työtehtävistä tai esimerkiksi johdolle esitettävistä esityksistä. Ehkä suoritat tehtäviä, jotka eivät kuulu varsinaiseen työnkuvaasi, vaikka tuskin pysyt perässä. Tai ehkä aamuinen liikenne saa sinut säännöllisesti hermostumaan joka päivä, ja sitten yksi asia johtaa toiseen.

tehtävän valmistelu

Luovu epäterveistä selviytymiskeinoista.

Miten selviydyt tällaisista stressitilanteista? Kaikki kehitämme omia selviytymiskeinojamme vähitellen lapsuudesta lähtien. Toiset haluavat repiä sidoksen nopeasti ja hypätä suoraan ratkaisuun. Toiset valitsevat pakenemisen eivätkä halua kohdata ongelmaa. Usein lipsahdamme epäterveisiin tapoihin, jotka voivat ajaa meidät entistä suurempaan stressikierteeseen.

Siksi sisällytimme viimeiset kaksi kysymystä stressipäiväkirjaan: miten reagoit ja mitä teit voidaksesi paremmin. Näin voit helposti nähdä, onko aika luopua joistakin näistä epäterveistä selviytymiskeinoista, jotka tekevät sinulle enemmän haittaa kuin hyvää:

  • Stressin lievittäminen roskaruoalla.
  • Tupakointi, alkoholi ja muut huumeet.
  • Stressin purkaminen muihin (usein tiimiisi tai perheeseesi).
  • Pitkään television tai puhelimen ääressä istuminen.
  • Lykkääminen ja muiden aktiviteettien etsiminen ongelmien ja vastuiden välttämiseksi.
  • Vieroittautuminen ystävistä ja perheestä, koska sinulla ei ole mielialaa tai energiaa heille.

Kuinka päästä eroon stressistä todella – toimivat selviytymisstrategiat

Nyt tiedät, mikä erityisesti aiheuttaa sinulle stressiä. Mutta mitä tehdä sen suhteen? Pidemmät yöunet ja metsässä kävely auttavat vain osittain. Sinun on muutettava tapaa, jolla katsot ongelmaa ja miten reagoit siihen. Siksi sinun on ensin työskenneltävä stressin laukaisijoiden kanssa. Stressinhallinnan neljän menetelmän käsite, eli stressinhallinnan 4 A:ta, toimii erinomaisesti:

  1. Vältä
  2. Muuta
  3. Sopeudu
  4. Hyväksy

Katsotaanpa, minkä menetelmän valita ja milloin käyttää sitä.

1. Vältä

Mieti, voitko välttää joitakin stressin laukaisijoita kokonaan. Joskus emme näe tietä ulos, vaikka se olisi olemassa. Usein se tarkoittaa mukavuusalueeltasi poistumista.

Voit lopettaa tapaamisen joidenkin niiden ihmisten kanssa, jotka aiheuttavat sinulle stressiä. Välillä sinun täytyy oppia päästämään irti kontrollista ja aloittaa työn delekoiminen. Joitakin tehtäviä on ehkä poistettava kokonaan listalta. Yritä olla luova ja kirjoita ylös kaikki mahdolliset ratkaisut, vaikka ne tuntuisivatkin liian suurilta askeleilta juuri nyt.

monia tehtäviä

2. Muuta

Jotkut stressitekijät ovat välttämättömiä. Mutta voimme muuttaa tapaamme reagoida niihin ja pitää stressitasot mahdollisimman alhaisina. Esimerkiksi:

  • Puhu tunteistasi äläkä anna niiden kiehua sisälläsi – kerro esihenkilöllesi, jos kuorma on liian suuri ja tarvitset apua.
  • Tee kompromisseja – jos läheisten tapaaminen aiheuttaa sinulle stressiä, mene kutsuihin myöhemmin ja viivy vain lyhyen aikaa.
  • Opettele olemaan itsevarma – älä pelkää sanoa EI silloin, kun KYLLÄ tarkoittaisi oman itsesi vastustamista.

Jos tunnet olevasi aina myöhässä ja uuvuksissa, tulet varmasti pitämään artikkelista ”Kuinka järjestää aikasi niin, että voit viimein hengähtää”.

3. Sopeudu

Jos et voi tehdä mitään stressin aiheuttajalle, voit sopeutua. Miltä se voisi näyttää?

  • Jos yrität aina olla täydellinen, laske vaatimuksiasi. On ok olla aina 100%. Joissakin tilanteissa se on jopa ajan tuhlausta.
  • Jos julkisesti puhuminen stressaa sinua, mutta et voi välttää sitä työssäsi, ilmoittaudu esiintymistaitojen kurssille. Uusien taitojesi avulla saat lisää itseluottamusta ja stressi vähenee.
  • Jos ruuhkat tekevät sinut joka päivä hulluksi, löydä tapa hyödyntää tuo aika mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi voit kuunnella opettavaista podcastia ja oppia aivan uuden taidon matkustaessasi.

Yritä myös tarkastella stressaavia tilanteita etäämmältä ja miettiä, ovatko ne edelleen merkittäviä kahden tai viiden vuoden kuluttua. Edessä saattaa olla tärkeitä kokeita, mutta jos epäonnistut, voit uusia ne kolmen kuukauden kuluttua. Välillä auttaa kuvitella pahin mahdollinen skenaario. Saatat huomata, että voit silti selviytyä siitä.

Esittely

4. Hyväksy

Jotkut tilanteet ovat todella haastavia. Esimerkiksi kun joku läheinen kuolee, sairastumme vakavasti tai joku jättää meidät. Hyväksyminen on vaikeaa, mutta pitkällä aikavälillä se on silti helpompaa kuin kamppailla tilanteen kanssa, jota emme voi muuttaa.

  • Älä siis yritä saada otetta tilanteesta, jossa sinulla ei ole valtaa.
  • Opettele antamaan anteeksi ja työskentelemään sen surun, vihan tai kivun kanssa, joka pitää sinut maassa.
  • Yritä löytää mahdollisuuksia jokaisessa tilanteessa edetä ja olla vahvempi.

Ja ennen kaikkea, älä pelkää hakea apua. Sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin. Ammattiterapeutti kuuntelee sinua ja auttaa sinua löytämään tien ulos, olipa tilanteesi mikä tahansa. Hedepyssä voit valita kymmenestä terapeutista ja aloittaa hoidon verkossa mistä tahansa. Voit saada ajan muutamassa päivässä. Katso, miten verkkoterapia Hedepyssä toimii >>

Kuinka hallita kroonista stressiä ja kriisitilanteita

Kun tiedät tarkalleen, mikä aiheuttaa sinulle stressiä ja kuinka työskennellä näiden laukaisijoiden kanssa, olet puolessa välissä. Voit käsitellä ongelman juurta.

Sitten voit siirtyä muihin tapoihin työskennellä stressin kanssa:

  • Tietoisuusharjoittelu ja meditaatio
  • Hengitysharjoitukset
  • Kävely luonnossa
  • Vähemmän kofeiinia ja sokeria
  • Vähemmän aikaa näyttöjen parissa
  • Laadukasta aikaa perheen ja ystävien kanssa
  • Hyvälaatuinen uni
  • Aamu- tai iltarutiinit
  • Vapaaehtoistyö

 

Kriisitilanteessa, kuten ennen tenttiä tai esitystä, lyhyt ohjattu meditaatio tai hengitysharjoitus on erinomainen tapa rauhoittua. Se vie huomiosi ja saa kehosi rentoutumaan.

Kaikkein tehokkainta on ulkopuolinen auttava käsi, joka auttaa sinua navigoimaan tilanteessa ja löytämään tien ulos, vaikka et näkisikään sitä. Lue, miten terapia voi auttaa sinua hallitsemaan stressiä.

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.