Miten terapia voi auttaa minua selviytymään työuupumuksesta?

Työuupumus, tai burnout, kuten useimmat sairaudet, ei synny ilman syytä. Se vetää puoleensa ihmisiä, jotka ovat päättäneet käyttää kaiken energiansa muiden hyväksi, idealisteja, joilla on korkeat vaatimukset ja yhtä korkeat odotukset. Jopa niitä, jotka haluavat vain tehdä hyvää työtä mutta eivät ole vielä oppineet pyytämään apua.

Aiemmin ty√∂uupumusta esiintyi suuryritysten johtajilla. Nyky√§√§n, kun toimintamme vaatimukset kasvavat, se vaikuttaa my√∂s nuorempiin henkil√∂ihin, kuten yliopisto-opiskelijoihin. Kaarlen yliopiston 1. l√§√§ketieteellisen tiedekunnan psykiatrian laitoksen tilastojen mukaan noin 20% TŇ°ekin v√§est√∂st√§ k√§rsii burnout-oireyhtym√§n voimakkaimmista oireista. L√§√§k√§rilehden mukaan Suomessa Terveys 2000-tutkimuksen tuloksissa todettiin, ett√§ ‚ÄĚty√∂uupumusta oli runsaalla nelj√§nneksell√§ ty√∂ik√§isist√§ aikuisista‚ÄĚ.

Uupumus on synonyymi elämän tasapainon menettämiselle, joka johtuu siitä, että pohdimme jatkuvasti, mitä meidän pitäisi vielä tehdä. Jos tämä pätee sinuun, laita velvollisuutesi hetkeksi sivuun ja aseta itsesi etusijalle.

Mitä työuupumus on?

Työuupumus, joka tunnetaan myös nimellä burnout-oireyhtymä, on tila, joka ilmenee salakavalasti ja hitaasti, kuten krooninen stressi. Mutta mitkä ovat sen oireet? Yksi oire on epämiellyttävä uupumuksen tunne, joka vähitellen muuttuu fyysiseksi. 

Työuupumus ilmenee yleensä useissa vaiheissa. Alkaen siitä, että meidän on tehtävä kaikkemme saadaksemme työt tehtyä ajallaan ja hyvin, ahdistuneisuuden tiloihin, kun huomaamme, että odotuksemme eivät ole realistisia ja että tekemäämme työtä ei ehkä edes arvioida kunnolla. Tästä voi seurata ärtyneisyyttä, turhautumisen tunteita ja lopulta se, ettei työmme enää tunnu mielekkäältä.

 

Työuupumuksen oireet

Ensimmäisiä työuupumuksen oireita voivat olla lievä väsymys, ajoittaiset nukahtamisvaikeudet ja ajoittainen toteamus, ettet millään halua mennä seuraavana päivänä töihin. Jos ymmärrät hyvin omia tunteitasi, saatat jo tässä vaiheessa tehdä muutoksia elämässäsi. Nimittäin seuraava vaihe uupumuksessa liittyy mielialan muutoksiin, suorituskyvyn ja keskittymisen laskuun, masennukseen ja ahdistukseen, ongelmiin ihmissuhteissa ja vähentyneeseen itsevarmuuteen.

Mistä tiedän, onko minulla burnout?

Ensimmäiset oireet eivät ehkä ole havaittavissa, mutta ne pahenevat vähitellen. Ne voivat olla sekä henkisiä että fyysisiä. 

Uupumuksen psyykkisiä oireita ovat muun muassa:

 • Liev√§ turhautuminen, kun ty√∂ss√§ esiintyy ylikuormitusta
 • Huono mieliala
 • Henkinen uupumus
 • Innostuksen katoaminen ty√∂ss√§ ja yksityisel√§m√§ss√§.
 • V√§linpit√§m√§tt√∂myys tai kielteinen suhtautuminen ty√∂h√∂n.
 • Arvostuksen puute
 • Masennus
 • Ahdistuneisuus

Työuupumuksen fyysisiä oireita voivat olla muun muassa:

 • Unih√§iri√∂t
 • V√§symys¬†
 • Ruokahaluttomuus
 • Ruoansulatusongelmat / vatsavaivat¬†
 • Muisti- ja keskittymisvaikeudet
 • Alentunut ty√∂kyky
burnout-oireyhtymä

Mitkä ovat työuupumuksen vaiheet?

Uupumus koostuu yleensä neljästä vaiheesta:

 1. Vaihe: Lievä turhautuminen Рemme täysin ymmärrä, että jokin on vialla, mutta turhaudumme hieman, kun olemme yliväsyneitä. 
 2. Vaihe: Tiedostamaton ongelman havaitseminen Рajatukset ja tunteet muuttuvat yhä epämiellyttävämmiksi, ja turhautuminen voi ilmetä myös huonon mielialan välittämisenä muille. Alitajuisesti vastustamme oireita. 
 3. Vaihe: Tietoinen vaikeneminen Рburnout-oireet, kuten uupumus, stressi ja ahdistus, alkavat ilmetä. Yritämme tietoisesti tukahduttaa nämä epämiellyttävät tilat, mutta tämä ei ratkaise ongelmaa. 
 4. Vaihe: Trauma Рburnout-oireyhtymä muuttuu krooniseksi ja voi johtaa paniikkikohtauksiin sekä fyysiseen ja henkiseen uupumukseen.

Ihannetapauksessa työuupumukseen tulisi puuttua jo ensimmäisessä vaiheessa, jotta voidaan estää ongelman kehittyminen edelleen. Yleisesti ottaen mitä aikaisemmin, sen parempi!

 

Voinko minäkin saada työuupumuksen? Kuka on suurimmassa vaarassa uupua?

Työuupumus liittyy yleisimmin:

 • auttaviin ammatteihin, kuten l√§√§k√§reihin ja terveydenhuollon ty√∂ntekij√∂ihin,
 • ammatteihin, joissa on paljon stressi√§ ja vastuuta (johtajat),
 • my√∂s ihmisten kanssa ty√∂skentelev√§t (esim. opettajat) ovat vaarassa.

Itse asiassa on käymässä selväksi, että työuupumuksen vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle.

Työuupumus (burnout) voi helposti iskeä esimerkiksi vanhempainvapaalla oleviin naisiin tai niihin, jotka yksinkertaisesti asettavat itselleen liikaa vaatimuksia. Juuri täyttymättömät odotukset johtavat turhautumiseen, motivaation menetykseen ja pitkällä aikavälillä tämän oireyhtymän kehittymiseen. Pahimmissa tapauksissa voimme joutua täydelliseen fyysiseen ja henkiseen uupumukseen. 

 

Mitä minun tulisi tehdä, jos kärsin työuupumuksesta? Kuinka voin toipua uupumuksesta?

Jos jo kamppailet uupumuksen kanssa, älä jää yksin. Psykologinen neuvonta ja psykoterapia ovat nyt kaikkien saatavilla. Ammattilaiset auttavat sinua pääsemään pois itsetuhoisuuden ja uupumuksen noidankehästä.

 

Työuupumuksen hoito

Työuupumusta on parasta alkaa hoitaa heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Aluksi voi olla vaikeaa nähdä ongelmia niin merkittävinä, että ne vaatisivat hoitoa. Jos työuupumus saavuttaa vaiheen, jossa se vaikuttaa merkittävästi elämäämme, on suositeltavaa hakea ammattiapua.

 

Miten psykoterapia voi auttaa minua toipumaan työuupumuksesta?

Psykoterapia on tila sinulle. Meillä on taipumus jakaa tilaamme muille, mikä usein edistää työuupumuksen syntyä. Siksi myös auttavien ammattien edustajat ovat tässä mielessä niin haavoittuvia. Annamme kaikkemme ja ehkä jopa toivomme, että joku arvostaisi panostamme. Tai antautuminen tunteelle, että vain minä voin tehdä parhaat päätökset, tehdä parhaat asiat, saattaa työn loppuun.

Psykoterapia voi hoitomuotona auttaa tunnistamaan tiedostamattomat ajattelumallimme, jotta voimme sitten itse arvioida, onko niiden ylläpitäminen vielä tarkoituksenmukaista vai olisiko aika luoda uusia malleja.

 

Ennaltaehk√§isy ‚Äď miten v√§ltt√§√§ ty√∂uupumus?

Tehokas tapa välttää työuupumus on keskittyä siihen, millainen suhde sinulla on työhösi tai opiskeluihisi sekä yleisesti elämään ja ihmissuhteisiisi. On hyvä olla tietoinen odotuksistaan ja asettaa realistiset odotukset. Tämä vähentää myös riskiä siitä, että työhön panostetaan liikaa energiaa ja toimitaan yli omien kykyjen. Kannattaa myös keskittyä omiin harrastuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin, sekä sosiaaliseen elämään. Tämä tuo elämään toisen ulottuvuuden ja välttää uupumuksen, joka usein syntyy, kun keskitymme pitkään yhteen asiaan. 

Jo tässä ennaltaehkäisyn vaiheessa on suositeltavaa kääntyä terapeutin tai valmentajan puoleen. Tämä ei ole perinteistä terapiaa, vaan niin sanottua itsensä kehittämistä. Konsultoi asiantuntijoita siitä, miten voit elää täyttä elämää ja välttää työuupumuksen.

Asiakkaan tarina ja siitä miten terapia auttoi häntä:

”Olin √§rtyis√§ ja uupunut, en halunnut olla t√∂iss√§. Perheeni huomasi t√§m√§n ja puuttui asiaan. Hain psykoterapeuttista apua yhdess√§ heid√§n kanssaan. Tajusin, ett√§ k√§rsin burnout-oireyhtym√§st√§. Terapeutin ansiosta tajusin, mik√§ nykyisess√§ ty√∂ss√§ni uuvutti minua eniten, ja l√∂ysin rohkeutta pyyt√§√§ esimiehelt√§ni vaihtoa.

Vaihdoin ty√∂ni akuuttiosastolta sairaalaosastolle, jossa on rauhallisempaa ja tunnen edelleen olevani hy√∂dyllinen. Uupumuksen ja √§rtyneisyyden tunteet ovat kadonneet. Minulla on uutta intohimoa ty√∂h√∂n ja harrastuksia vapaa-aikana. Jos olisin tiennyt, miten v√§h√§n tarvitaan el√§m√§n parantamiseen, olisin tehnyt sen jo kauan sitten.”

Asiakkaan tarina
Mitä haluaisit tietää?

Autamme ihmisiä eri aiheissa ja huolissa

Burnout-oireyhtymä on seurausta kroonisesta stressistä, joka ilmenee uupumuksen tunteena. Se kärjistyy täydelliseksi fyysiseksi ja henkiseksi uupumukseksi.