Ahdistus, paniikkikohtaukset ja kuumuus. Miksi olosi on huonompi kesällä?

Tuntuuko sinusta, että ahdistuksesi ja/tai paniikkikohtauksesi ovat pahentuneet kesähelteillä? Et ole yksin. Tieteellisen tutkimuksen mukaan niiden oireet voivat todella voimistua lämpötilan noustessa. Tule selvittämään, miksi ja miten voit ehkäistä sitä, jotta voit nauttia rauhallisemmasta kesästä.

Vuodenaikamasennukset eivät ole ainoita 

Olet ehkä kuullut vuodenajan aiheuttamista häiriöistä (englanniksi seasonal affective disorder), jolloin kylmä vuodenaika aiheuttaa psyykkisiä ongelmia – lähinnä masennusta (ns kaamosmasennus). Vaikka talvi on tyypillisesti melankolinen vuodenaika, se ei ole ainoa vuodenaika, joka voi aiheuttaa henkistä pahoinvointia. 

Kesä liittyy yleisesti lomiin, matkoihin ja iloisiin tapahtumiin, kuten puutarhajuhliin ja grillijuhliin. Aurinko paistaa enemmän, ja sen ansiosta elimistömme tuottaa enemmän D-vitamiinia, mikä edistää mielialan kohenemista. Mutta kun kesä heilahtaa kuumimpaan vuodenaikaansa, se voi myös aiheuttaa lisääntynyttä ahdistusta ja paniikkikohtauksia. Syyllinen on kuumuus ja hyvin pitkät päivät.

kuuma

Miksi ahdistus voi pahentua kesällä? 

Lämpö lisää kortisolia, stressihormonia, joka edistää ahdistusoireita. Se vaikuttaa aivojen pelkokeskukseen ja aiheuttaa siten ahdistavien ajatusten lisääntymistä. Kesällä saatat tuntea enemmän hengenahdistusta, pahoinvointia, väsymystä, levottomuutta, huimausta, sydämen sykkeen nousua, vapinaa ja nestehukkaa. Nämä ovat fysiologisia syitä siihen, miksi voit tuntea itsesi ahdistuneemmaksi kesällä.

Kesän myötä tulee kuitenkin myös muita haasteita, jotka voivat lisätä ahdistusta. Nämä ovat: 

  • Rutiinien muuttaminen – päivittäinen rutiini auttaa ehkäisemään ahdistusta. Kesällä tapahtuu kuitenkin niin paljon tapahtumia, että mukana pysyminen ei aina ole helppoa. Uudet aktiviteetit merkitsevät silloin suurempaa fyysistä ja henkistä ponnistelua, ja tasapainomme vaarantuu. 
  • Pelko jäädä paitsi – oletko kuullut FoMO:sta (fear of missing out)? Ympäristö ja me itse asetamme itsellemme paineita siitä, että meidän on hyödynnettävä kaikki mahdollisuudet kesähupiin ja varmistaa ettei mitään jää väliin. Niinpä meillä on vähemmän tilaa itsellemme ja syytämme itseämme, jos jätämme jotain väliin. Tämä aiheuttaa stressiä, joka puolestaan johtaa ahdistukseen.
  • Vähemmän unta – päivät ovat pidempiä, joten menemme myöhemmin nukkumaan tai emme voi nukahtaa valon takia. Tämä sekoittaa vuorokausirytmimme ja unirytmi häiriintyy. Laadukas uni on kuitenkin oleellinen henkisen hyvinvoinnin kannalta.
  • Päihteiden käyttö – kesäjuhlat ja iltaisin puutarhassa istuminen tarkoittaa myös enemmän alkoholia tai muita kevyempiä tai kovempia päihteitä. Ne ovat kuitenkin suuri rasite hermostollemme.
vähemmän unta

Miten voit ehkäistä ahdistusta ja paniikkikohtauksia kuumina päivinä? 

Nauti kesästä rauhassa ja ilossa. Nämä viisi yksinkertaista vinkkiä auttavat sinua ehkäisemään ahdistusta ja paniikkikohtauksia kesällä tai ainakin vähentämään niitä mahdollisimman paljon. 

  1. Älä altista itseäsi liikaa auringolle – sinun ei todellakaan tarvitse istua neljän seinän välissä, mutta varo joutumasta tilanteisiin, joissa kuumuus tekee olosi fyysisesti epämukavaksi. Voit ajoittaa tapahtumat aamu- tai ilta-aikaan ja etsiä varjoa. 
  2. Älä suunnittele liikaa – matka toisensa jälkeen, kirjaimellisesti suunniteltu aktiiviloma ja kutsut tapahtumiin voivat helposti kuormittaa sinua. Ole ystävällinen itsellesi ja suunnittele riittävästi vapaata aikaa, jolloin sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin huolehtia itsestäsi. 
  3. Juo enemmän vettä ja vähemmän alkoholia – se tuntuu kliseiseltä, mutta juomatottumusten tarkkailu ja alkoholin välttäminen todella auttavat. Nestehukan fyysiset oireet edistävät ahdistusta, ja alkoholi häiritsee unen laatua.
  4. Hemmottele itseäsi laadukkaalla unella – kuumuudessa ja pitkissä päivissä on vaikea nukahtaa. Jos makuuhuoneessasi on paljon valoa, hanki pimennysverhot. Mieti myös ilmastointia tai ainakin vahvempaa tuuletinta. Nukahdat varmasti paremmin. 
  5. Tee hengitysharjoituksia – ne auttavat sinua nukahtamaan helpommin ja voivat vähentää ahdistusoireita aina, kun ne iskevät päivän aikana. 
dechové cvičení

Ahdistuksen käsittely ei ole helppoa. Keskustelu terapeutin kanssa voi tuoda nopeaa helpotusta. Terapeutti opettaa sinulle myös erilaisia harjoituksia, jotka auttavat sinua hallitsemaan ahdistusta, kun se tulee uudelleen esiin. Sinun ei tarvitse olla yksin. 

Hedepyn ansiota pääset terapiaan helposti verkossa, sinun ei tarvitse edes poistua kotoa. Ei haittaa, jos et osaa nimetä, mikä sinua tarkalleen ottaen vaivaa. Terapeutti opastaa sinua ja yhdessä löydätte ulospääsyn. 

Lyhyen testin perusteella suosittelemme sinulle kolme sopivinta terapeuttia. Voit pitää ensimmäisen istunnon jo huomenna. Ota vain ensimmäinen askel ja aloita matka kohti parempaa henkistä hyvinvointia.

 

Suorita testi ja löydä terapeutti

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.