FoMO:sta JoMO:oon – Miten lopettaa murehtiminen, että jää jostakin paitsi?

Ilmoitus soi ja nostat puhelimen. Entä jos se on tärkeä? Tai saat kutsun tapahtumaan ajankohtana, jolloin se ei oikein sovi, mutta et voi kieltäytyä. Entä jos unohdit jotain? Aamulla sinun on selattava kaikkia sosiaalisia verkostoja ja uutisia pysyäksesi ajan tasalla. Jos et pysy ajan tasalla, tunnet olosi levottomaksi.

Nyökkäätkö? Silloin sinulla on luultavasti FoMO-syndrooma, mikä ei ole hyväksi henkiselle hyvinvoinnillesi. Älä huku kaikkeen, mitä ympärilläsi tapahtuu. Opettele hidastamaan vauhtia ja pyrkimään sen vastakohtaan, kohti JoMO:a.

Mikä on FoMO? 

FoMO tulee englanninkielisestä termistä fear of missing out. Suomennettuna FoMO on pelko jäädä paitsi jostain, mistä muut pääsevät nauttimaan. Siihen kuuluu myös pelko että emme saa jotain tärkeää tietoa, emme ole täysin ajan tasalla alan uutisista tai että jätämme väliin tapahtuman, johon kannattaisi osallistua. Olipa kyse sitten työstä tai ystävyydestä.

Se on nykypäivän hektisen ajan syndrooma, kun meitä spämmätään kaikkialta tulevilla tiedoilla, voimme tietää mistä tahansa muutamassa sekunnissa ja olemme aina yhteydessä kaikkiin. Yritämme pysyä perässä, mutta sillä nopeudella, jolla tietoa tulee ja uusia tapahtumia ilmestyy, emme yksinkertaisesti pysy perässä. Tunnemme olomme ylikuormittuneeksi ja levottomaksi.

FoMO-syndrooma tuo meille levottomuuden ja riittämättömyyden tunteita ja voi johtaa uupumukseen, ahdistukseen tai masennukseen. 

FOMO

Vaikuttaako FoMO sinuun?

FoMO voi näkyä monilla elämänalueilla. Riippuen siitä, mistä olet kiinnostunut. 

  • Useimmiten kyse on sosiaalisista verkostoista, joissa meidän on jatkuvasti tarkistettava, mitä tapahtuu. FoMO on todellisuutta yli puolelle sosiaalisen median käyttäjistä.
  • Tai uutiset, joita selaamme silloin tällöin, jotta emme jäisi mistään uutisesta paitsi. Eikä sillä ole väliä, onko kyse uutisista, urheilusta vai showbisneksestä.
  • Pelko jäädä paitsi, voidaan kokea myös työn yhteydessä. Meistä tuntuu, että meidän on aina koulutettava itseämme, oltava jokaisella kurssilla ja webinaarissa, luettava jokainen kirja tai artikkeli ja oltava jokaisessa työtapahtumassa. Tällöin olemme suurimmassa työuupumuksen vaarassa.
  • Se voi olla myös tapahtumia ystävien kanssa, jolloin saamme kutsuja eri tapahtumiin tai matkoille silloin tällöin, erityisesti kesällä. Saatat pelätä kieltäytyä, ettet jättäisi jotain ratkaisevaa väliin ja saisit tietää siitä jälkikäteen. Tai pelätä että et tule kutsutuksi uudelleen seuraavalla kerralla. Joten vaikka se ei sopisikaan, menet silti ja aiheutat itsellesi stressiä. 

FoMO:n tunnusmerkki on pelko, joka saa sinut toimimaan päinvastoin kuin haluaisit. Eli toimit omia tarpeitasi ja sen hetken mielialaa vastaan. Menetämme kosketuksen itseemme ja nykyhetkeen. Levottomuus, stressi ja ahdistus iskevät päälle. 

“FoMO on läpitunkeva pelko siitä, että muilla saattaa olla palkitsevia kokemuksia, joista itse jää paitsi”. Sille on ominaista halu pysyä jatkuvasti yhteydessä somen kautta siihen, mitä muut tekevät, jolloin herää ajatus ”mistä jään paitsi”. FoMO voi esiintyä pitkäaikaisena mielentilana, joka saa yksilön tuntemaan syvempää sosiaalisen alemmuuden, yksinäisyyden tai voimakkaan raivon tunnetta. FoMO voi pitkittyessään aiheuttaa jopa masennusta ja ahdistusta.” – Mia Sabelli-Marjosola, Hedepy terapeutti  

JoMO – FoMO:n vastakohta 

Ratkaisu FoMO:on on kehittää sen vastakohtaa – JoMO:a, joka suomennettuna tarkoittaa “ilo jäädä paitsi” (joy of missing out). Pelko korvataan kirjaimellisesti ilolla, kun jää jostakin paitsi. 

JoMO edustaa ajattelutavan muutosta, jossa koet tyytyväisyyttä ja rauhaa hetkinä, jolloin olet yksin ja pidät huolta itsestäsi ja sielustasi. Kuuntelet enemmän sitä, mitä itse tarvitset, sen sijaan että kuuntelisit sitä, mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä tai mitä sinun odotetaan tekevän. Annat aikaa toiminnalle, joka todella tekee sinut onnelliseksi, vaikka se tarkoittaisikin, että jäät jostakin paitsi. Hyväksyt että et ole täydellisesti ajan tasalla kaikista uusimmista uutisista sosiaalisessa kuplassasi, maailman uutisista tai missaat mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen. Voit irrottautua ulkomaailmasta ja nauttia nykyhetkestä. Olet onnellinen siellä, missä olet juuri nyt.

jomo

Miten päästä FoMO:sta JoMO:on??

FoMO:sta ei voi siirtyä JoMO:on sormen napsautuksella. Oletko koskaan huomannut, kuinka monet ihmiset ovat puhelimillaan jopa aurinkotuolissa lomalla? 

Ensimmäinen askel kohti JoMO:a on ymmärtää, että aina jää kaipaamaan jotakin. Ihmisenä sinulla ei yksinkertaisesti ole kapasiteettia tietää kaikkea, olla kaikkialla ja liikkua jatkuvasti. Nykyinen aika on niin nopeatempoista, että sinun on valittava, mihin annat huomiosi. Aseta henkilökohtaiset prioriteetit ja noudata niitä. 

Yritä miettiä asiaa, ota paperi ja kirjoita ajatuksesi ylös. Jos pystyt hyväksymään tämän tosiasian, tunnet varmasti helpotusta.

Tässä on kuusi konkreettista vinkkiä, jotka voivat auttaa sinua matkalla FoMO:sta JoMO:on: 

  1. Sammuta puhelimen ilmoitukset: ainakin tiettyinä aikoina, jotta ne eivät häiritse iltarauhoittumistasi tai keskittymistäsi töissä.
  2. Suunnittele päiväsi offline-tilassa: Pidä säännöllisesti aikataulutettu tauko verkkomaailmasta ja nauti ajastasi tässä ja nyt. Tämä voisi olla joka lauantai tai sunnuntai, jolloin sammutat puhelimesi ja lähdet ulos luontoon.
  3. Vietä aikaa yksin: Ei työskentelemällä tai kouluttautumalla, vaan viettämällä laatuaikaa vain itsellesi. Mieti, mitä elämässäsi tapahtuu, mitä toivoisit olevan toisin, mistä nautit ja mikä ei enää palvele sinua.
  4. Harjoittele mindfulnessia: Harjoittele mielesi keskittymään nykyhetkeen eikä eksymään koko ajan siihen, mitä jossain muualla tapahtuu. Pidä kaikki aistisi täysin keskittyneinä siihen, mitä olet tekemässä, tavallisten toimintojen, kuten lounaan syömisen, aikana. Huomaa ruoan rakenne ja maku, tuoksu ja värit, sekä äänet ympärilläsi. 
  5. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen äläkä pelkää sanoa EI: Mieti, mitkä toiminnot ja ihmissuhteet ovat sinulle todella arvokkaita, ja anna niille enemmän aikaa ja energiaa. Toisaalta älä pelkää sanoa EI tapahtumille tai toiminnoille, joita et halua tehdä ja jotka eivät ole sinulle tärkeitä. 
  6. Muuta näkökulmaa: Huolehtimalla itsestäsi ja henkisestä hyvinvoinnista luot suuremman henkisen kapasiteetin kehittyä edelleen ja tavata ihmisiä. Pystyt tekemään niistä paljon enemmän ja todella nauttimaan mahdollisuuksista, joihin tartut. Kyse on siitä, että katsot tilannetta eri tavalla. 

Sinun ei tarvitse olla yksin matkallasi kohti parempaa henkistä hyvinvointia. FoMO on loistava aihe nettiterapiaan. Keskustelu tilanteesta puolueettoman ammattilaisen kanssa voi tuoda nopeaa helpotusta ylikuormittuneeseen mieleesi. Yhdessä löydätte sitten tavan siirtyä pelosta iloon, kun opit ottamaan aikaa itsellesi. 

Etkö ole vielä käynyt terapiassa? Lue, miten ensimmäinen istunto toimii. Hedepy:n avulla voit helposti kokeilla nettiterapiaa.

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.