Miten nettiterapia voi auttaa masennusta?

Älä huolehdi. Riippumatta siitä, onko sinun osittain muutettava elämäntapojasi, ajateltava uudelleen tavanomaista ajatteluasi tai mentävä sielusi syvyyksiin parantamaan masennusta, se on yksi parhaiten hoidettavista mielenterveyssairauksista.

Mitä masennus on?

Masennus on sairaus, joka kuuluu mielialahäiriöiden ryhmään. Jos huono mieliala ei parane kahteen viikkoon, voimme ruveta ajattelemaan, että se saattaa olla kääntymässä lieväksi masennukseksi.

 

Masennustyypit ja masennuksen ilmaantuminen

Masennus voi olla endogeeninen (jota kutsutaan myös ”sisäiseksi” tai ”todelliseksi”) tai eksogeeninen (”reaktiivinen”). Endogeenisen masennuksen syitä on yleensä vaikeampi havaita, koska ne ovat piilossa itsessämme. Se johtuu aivojen kemiallisesta epätasapainosta, joka voi olla sekä synnynnäistä että elämän aikana hankittua. Tämäntyyppistä masennusta hoidetaan yleensä masennuslääkkeillä.

Eksogeeninen masennus voi johtua ylirasituksesta ja pitkäaikaisesta stressistä (esimerkiksi burnout-oireyhtymä voi muuttua masennukseksi), vakavista elämäntapahtumista tai traumasta. Masennuksen kulku on kuitenkin yleensä samanlainen riippumatta siitä, mistä sairaus on saanut alkunsa.

Masennus voidaan myös jakaa lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan. Hoitamattomassa masennuksessa potilaan tila huononee ja masennustilat pahenevat. Seurauksena tällaisista tiloista voi olla itsensä ja läheisten täydellinen laiminlyönti tai elämänilon puute.

Mitkä ovat masennuksen oireet?

Yleisimpiä masennuksen oireita ovat huono mieliala, väsymys ja kiinnostuksen menetys asioihin, joista ennen nautimme. Masennuksesta kärsivillä on usein myös unihäiriöitä, painon ja ruokahalun muutoksia sekä ajatuksia, jotka johtavat itsensä syyttämiseen ja epätoivoon. Masennustilat ovat yleensä voimakkaimmillaan aamuisin.

masennus

Masennuksen fyysiset oireet

Syvän surun lisäksi masennus ilmenee hyvin usein psykosomaattisesti. Yleisimpiä masennuksen fyysisiä ilmenemismuotoja ovat:

  • kireyden ja paineen tunne rinnassa.
  • kipu raajoissa ja vartalossa
  • selkä- ja niskakipu 
  • pääsärky
  • vatsavaivat
  • keskittymiskyvyttömyyden tunne 
  • huono tasapaino
  • korkea verenpaine ja syke

 

Ero masennuksen ja huonon mielialan välillä

Olemme oppineet kutsumaan huonoakin mielialaa masennukseksi tai ”alakuloisuudeksi”, kuten talvi- tai syysmasennusta, masennusta parisuhteesta tai yksinäisyydestä. Useimmiten nämä ovat kuitenkin vain mielialan vaihteluita, jotka ennemmin tai myöhemmin vakiintuvat. Huono mieliala ei tietenkään ole miellyttävä, mutta sitä ei tarvitse pelätä. Se on luonnollinen osa terveen ihmisen psyykeä.

Jos kuitenkin tuntuu, että huono mieliala kestää epätavallisen pitkään ja asettuu elämässäsi sen laadun kustannuksella, kyse voi olla masennuksen ensimmäisistä merkeistä. Tässä vaiheessa terapeutille puhuminen voi tuoda tervetullutta helpotusta ja auttaa sinua selviytymään helpommin vaikeasta tilanteesta. Saat selville, onko masennuksesi kliininen eli voidaanko se diagnosoida lopullisesti. 

 

Mistä tiedän, olenko masentunut?

Luotettavan diagnoosin tekee aina ammattilainen psykologisten testien avulla. Useimmiten tämä on kliininen psykologi, psykoterapeutti, psykiatri, tai jopa yleislääkäri. Psykologisten testien ja haastattelun perusteella hän tekee sitten diagnoosin ja keskustelee potilaan kanssa sopivasta hoidosta. Tämä menettely koskee lähinnä masennuksen vakavampia muotoja. Lievemmissä vaikeuksissa terapeutti voi auttaa myös neuvonta-istunnossa.

Voit myös testata itsesi nopealla ja luotettavalla verkkotestillä masennuksen varalta. PHQ-9-testi koostuu yhdeksästä kysymyksestä. Terapeutit käyttävät sitä masennusoireiden havaitsemiseen kliinisessä käytännössä.

Kokeile ilmaista masennustestiämme.

 

Masennuksen hoito – mitä tehdä, jos minulla on masennus?

Masennuksen hoito on yksilöllinen prosessi. Masennuksen vakavuudesta riippuen käytetään psykoterapiaa, lääkitystä (yleensä masennuslääkkeitä) tai näiden kahden yhdistelmää. Jos koet masennuksen ensimmäisiä merkkejä, etsi keinoja helpottaa oloasi ainakin siihen asti, kunnes sinulla on mahdollisuus tavata ammattilainen. Suosittelemme kokeilemaan joitakin hyväksi todettuja vinkkejä masennukseen: 

 

1. Säädä päivittäistä rutiinia ja nukkumisaikataulua

Luo säännöllinen rutiini, joka saattaa vaatia totuttelua, mutta jolla on lopulta myönteinen vaikutus masennuksesta vastuussa oleviin hormoneihin. Aseta terveelliset elämäntavat, vältä alkoholia ja kofeiinia, jos mahdollista.

2. Uskoudu läheiselle

Luottamuksellinen keskustelu voi vapauttaa yksinäisyyden masentavasta tunteesta. Tuen lisäksi toinen ihminen antaa sinulle varmasti tilaa selvitellä ajatuksia, jotka saattavat tuntua sietämättömiltä mielen hiljaisuudessa. Nettiterapia tarjoaa samanlaista palvelua, ja se voi olla käytettävissäsi todella lyhyellä varoitusajalla, minkä lisäksi saat yhteyden ammattilaiseen, joka on erikoistunut juuri näihin mielenterveysongelmiin. 

3. Kokeile liikkumista, rentoutumista tai hierontaa

Aivan kuten mieli vaikuttaa kehoon, keho vaikuttaa mieleen. Miellyttävällä aistien stimuloinnilla voit myös lievittää masennukseen liittyvää henkistä jännitystä. Voit löytää internetistä erilaisia ohjattuja rentoutumis- tai autogeenisen harjoittelun istuntoja, heittäytyä aromaterapiaan tai harrastaa vähän dynaamista liikuntaa.

Mikä on synnytyksen jälkeinen masennus ja mistä se johtuu?

Synnytyksen jälkeistä masennusta voivat kokea jopa naiset, jotka ovat aiemmin tunteneet itsensä henkisesti tasapainoisiksi eivätkä ole kärsineet merkittävistä mielialan vaihteluista. Yksi mahdollinen syy osoittautuu sukupuolihormonien, tässä tapauksessa estrogeeniryhmän, muuttuneeksi tasoksi.

Estrogeeni laskee jyrkästi synnytyksen jälkeen, ja sitä seuraavan imetyskauden aikana sen tasot vaihtelevat edelleen. Tämä vuorovaikutus lisää masennustilojen riskiä biokemiallisten prosessien tasolla. 

Muita masennuksen aiheuttajia ovat biorytmin häiriöt ja unirytmin häiriöt. Naiset menettävät tänä aikana säännöllisen unen päivästä toiseen, ja koko heidän päivittäinen rutiininsa muuttuu vauvan tarpeiden mukaan. 

Sosiaalinen eristäytyminen, joka voi olla monille naisille stressaavaa, ei auta asiaa. Psyykkisen masennuksen tasolla opitut ajattelutavat tukevat usein tätä. Yksi näistä voi olla esimerkiksi uskomus, että avun pyytäminen on merkki heikkoudesta. Alitajunnassa soiva hienovarainen lause voi ajaa naisen henkisen ja fyysisen uupumuksen partaalle.

synnytyksen jälkeinen masennus

Miten synnytyksen jälkeinen masennus ilmenee?

Synnytyksen jälkeinen masennus voi ilmetä heti vauvan syntymän jälkeen, mutta myös kuuden viikon kuluttua. Masennusta voi esiintyä myös raskaana olevilla naisilla.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita ovat muun muassa:

  • Surullisuus
  • Uupumus
  • Apatia
  • Pelko tai ahdistus
  • Ärtyneisyys
  • Pessimismi
  • Heikko itsetunto
  • Syyllisyyden tunteet
  • Tunne, että nainen ei pysty huolehtimaan lapsestaan
  • Itkuisuus
  • Viha omaa kehoa kohtaan

 

Mikä on lapsivuodepsykoosi (tunnetaan myös nimellä äitiyspsykoosi, synnytyksen jälkeinen psykoosi) ja mitkä ovat sen oireet?

Synnytyksen jälkeinen psykoosi on synnytyksen jälkeisen masennuksen vakavampi muoto. Sitä esiintyy useimmiten heti synnytyksen jälkeen tai kahden ensimmäisen viikon aikana, mutta sitä voi esiintyä myös kahden kuukauden kuluessa synnytyksestä.

 

Lapsivuodepsykoosin ilmenemismuotoja ovat mm:

  • todellisuus kontaktin menettäminen
  • hallusinaatiot tai harhaluulot
  • avuttomuus
  • ärtyneisyys tai aggressiivisuus
  • hallitsematon ahdistus
  • painajaiset, unettomuus
  • itsemurha-ajatukset
  • syömishäiriöt
  • muistihäiriöt

Lapsivuodepsykoosin kohdalla välitön hoito on erittäin tärkeää, sillä äiti menettää usein täysin kykynsä huolehtia vauvastaan. Varhaisessa hoidossa, yleensä lääkityksellä tai jopa sairaalahoidolla, psykoosin oireet kuitenkin yleensä hellittävät nopeasti.

 

Mikä on kaksisuuntainen (bipolaarinen) mielialahäiriö?

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on mielisairaus, jossa mania- tai hypomania- ja masennusjaksot vuorottelevat. Masennusvaiheessa henkilö voi olla altis itsensä vahingoittamiselle tai jopa itsemurhayrityksille.

Maniajakso voi tuntua miellyttävältä ja tapahtumarikkaalta, mutta sairastunut ei välttämättä hallitse täysin tekojaan, ja joutuu sitten selviytymään niiden seurauksista.

Kun tätä sairautta epäillään, on hakeuduttava psykiatrille, joka voi määrätä asianmukaisen lääkityksen. Hoito yhdistetään psykoterapiaan. 

 

Miten voit auttaa masentunutta henkilöä?

Jotkut masennushäiriöiset ihmiset eivät välttämättä tajua kärsivänsä masennuksesta – he saattavat kutsua sitä huonoksi mielialaksi ja odottaa sen menevän ohi. Vaihtoehtoisesti he eivät halua myöntää ongelmiaan tai pelkäävät pyytää apua.

Jos epäilet, että joku läheisesi kärsii masennuksesta, suhtaudu tilanteeseen herkästi. Tällainen ihminen tarvitsee nimittäin eniten tukea ja empatiaa. Jos voit, auta häntä noudattamaan päivittäistä rutiinia ja luo turvallinen tila, jossa hän ei pelkää puhua tunteistaan. Avaa myös ammattiavun aihe ja yritä puhua siitä tavalla, joka tekee selväksi, ettet tuomitse sitä, vaan että pidät sitä hyödyllisenä.

On myös hyvä sallia se, että masentuneen läheisesi käytös saattaa poiketa siitä, mihin olet tottunut. Älä turhaudu siitä, että yrität parhaan kykysi mukaan auttaa läheistäsi, mutta hän ei tunnu arvostavan sitä. Voi olla, että hän on masennuksen sellaisessa vaiheessa, jossa hän ei yksinkertaisesti osaa arvostaa sitä, ja se vie aikaa. Mutta usko, että voit tehdä hänen matkastaan ulos masennuksesta paljon helpomman.

Tosielämän tarina masennuksesta kärsivästä asiakkaasta ja siitä, miten psykoterapia auttoi häntä.

”Joka kevät tunnen itseni samalla tavalla uupuneeksi ja näennäisen elottomaksi. Yleensä paljon unta, hiljaisuus ja yksinäisyys auttavat. Mutta tänä vuonna se ei jotenkin riittänyt. Viikot kuluivat, ja oloni oli pikemminkin huonompi kuin parempi. Vähitellen minulla alkoi olla vaikeuksia poistua asunnostani tai pakottaa itseni töihin, kävin ostoksilla vain tarvittaessa, mutta pahinta oli teeskennellä omalle perheelleni, että kaikki oli hyvin. Eräänä päivänä tajusin, etten voinut jatkaa näin. Nettiterapian ansiosta sain helposti apua. Ilman sitä itsestäni yli pääseminen ja ulos tuleminen olisi varmasti ollut minulle paljon vaikeampaa. Terapiassa sain selville yhden tärkeän asian – että olin täyttänyt elämäni monilla velvollisuuksilla, mutta ne eivät enää tuoneet minulle iloa tai merkitystä. Arvioin tuona aikana monia asioita uudelleen, ja vaikka työtä on vielä paljon tehtävänä, tunnen pitkästä aikaa vihdoin taas energiaa ja elämäniloa.”

Masennus on sairaus, joka kuuluu mielialahäiriöiden ryhmään. Jos huono mieliala ei parane kahteen viikkoon, voidaan ruveta ajattelemaan, että se voi muuttua lieväksi masennukseksi.