Miten tunnistaa ja käsitellä syömishäiriöitä?

Ovatko ajatukset ruoasta ja vartalosi muodosta nousseet päivittäiseksi ykkösaiheeksesi? Selvitä, onko sinulla syömishäiriö ja miten voit käsitellä sitä.

Syömishäiriöt voivat alkaa viattomasti 

Syömishäiriön voi laukaista pienikin asia, ja se voi alkaa salakavalasti. Kyseessä ei siis tarvitse olla traumaattinen kokemus, kuten ylipainon vuoksi kiusatuksi tuleminen. Ehkä onnistuit pääsemään kuntoon, ihmiset ympärilläsi alkoivat kehua sinua, joten kavensit ruokavaliotasi yhä enemmän ja lisäsit urheilua. Kaikki voi alkaa yksinkertaisesta elämäntapamuutoksesta, joka on aluksi todella terveellinen, mutta karkaa käsistä, kun haluat parempia tai nopeampia tuloksia.

Joskus yksikin sopimaton kommentti riittää vahvistamaan itsepäilymme ja häiritsemään suhdettamme ruokaan ja omaan kehoon. 

syömishäiriö

Syömishäiriöiden tyypit 

Syömishäiriöt ovat psykologinen ongelma. Mutta ne siirtyvät nopeasti päästä fyysiseen kehoon, ja siten fyysinen terveytemme kärsii. Tämä tekee syömishäiriöistä vaarallisia. Niihin liittyy usein myös masennusta ja ahdistusta

Syömishäiriöt ovat kuitenkin paljon muuta kuin ruoasta kieltäytymistä. Ensi silmäyksellä ihminen ei ehkä pysty näkemään yhtään mitään, koska syömishäiriöitä on monia muotoja. Nämä ovat yleisimpiä. 

  • Laihuushäiriö (Anoreksia) – ruoan rajoittaminen minimiin tai täydellinen nälänhätä. Anoreksiassa käsitys omasta kehosta on hyvin vääristynyt. Vaikka kaikki kertovat meille, että olemme hyvin laihoja, emme näe itseämme sellaisena. 
  • Ahmimishäiriö (Bulimia) – toistuvat hallitsemattoman ylensyönnin jaksot, joita seuraavat syyllisyyden tunteet, nälänhätä, oksentelun aiheuttaminen tai laksatiivien väärinkäyttö. Ahminta ja laihduttaminen vuorottelevat. 
  • Ahmintahäiriö (binge eating disorder) – täälläkin tulee hallitsemattoman ylensyönnin jaksoja, joihin liittyy syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteita. Oksentamista tai laksatiivien väärinkäyttöä ei kuitenkaan enää seuraa. 
  • Ortoreksia – vaikka se ei täytä virallisten syömishäiriöiden kriteerejä, se on mielisairaus. Se ilmenee pakonomaisena tarveena syödä mahdollisimman terveellisesti, kun ruokalistalta poistetaan kokonaisia ruokaryhmiä. Tämä johtaa sitten tiettyjen tärkeiden ravintoaineiden puutteeseen. 
  • Bigoreksia – kuten ortoreksia, se ei ole virallinen syömishäiriö, mutta arvioiden mukaan jopa 50% miespuolisista kehonrakentajista kärsii siitä. Se ilmenee vääristyneenä käsityksenä omasta kehosta, jolloin miehet tuntevat itsensä liian heikoiksi ja ei lihaksikkaiksi. Siksi he käyttävät anabolisia steroideja, mikä voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. 

Syömishäiriöt ovat yleisimpiä nuoruusikäisillä ja varhaisaikuisilla naisilla, mutta ne eivät ole poikkeus aikuisuudessakaan, eivätkä ne välttele myöskään miehiä. Viime vuosina syömishäiriöihin sairastuneiden määrä on lisääntynyt, mutta monet heistä kamppailevat sairauden kanssa yksin, joten meillä ei ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka paljon heitä on. Asiantuntijat syyttävät kasvusta myös sosiaalisia verkostoja.

syömishäiriö

Mistä tiedän, koskeeko tämä minua? Syömishäiriöiden oireet 

Et ehkä ole varma, onko sinulla edes syömiseen tai kehoosi liittyvää ongelmaa. Loppujen lopuksi haluat vain näyttää hyvältä. Mutta sinusta tuntuu myös, että suhteesi ruokaan ei ole ideaali. 

Siksi meillä on sinulle pieni testi. Lue seuraavat väitteet ja mieti, jos samaistut niihin. 

  • Ajattelen vartaloani ja painoani lähes päivittäin, joskus jopa useita kertoja päivässä. 
  • Minusta tuntuu, että ruoka on viholliseni. 
  • Ajatukset ruoasta laukaisevat minussa joitakin näistä tunteista: pelkoa, häpeää, ahdistusta, inhoa, katumusta. 
  • Poistin ruokalistalta kokonaan kokonaisia ruokaryhmiä, kuten kaikki rasvat, sokerit, jne. 
  • Epäilen usein itseäni enkä luota itseeni. 
  • En pidä itsestäni ja kehostani. 
  • Ravintolavierailut aiheuttavat minulle stressiä ja ahdistusta. Vältän niitä mahdollisuuksien mukaan. 
  • Rajoitan yhteydenpitoa ystäviin ja ihmisiin ympärilläni, koska koen, etteivät he ymmärrä minua. 
  • Minulla on melkein koko ajan heikko energia ja huono mieliala. 

Nyökkäsitkö muutaman kerran päätäsi lukiessasi väitteitä? Sitten on mahdollista, että sinulla on syömishäiriö. 

Miten käsitellä syömishäiriötä? 

Ensinnäkin on hienoa, että olet täällä ja haluat löytää ratkaisun. Jos syömishäiriö kehittyy pitkälle, siitä eroon pääseminen ei ole helppoa ja siitä voi pahimmassa tapauksessa tulla jopa elinikäinen taistelu. 

Syömishäiriöiden määritelmien ei tarvitse osua täsmälleen sinun tilanteeseen. Riittää, että et oikeasti pidä kehostasi ja ruoka aiheuttaa sinulle huolta. Sinun ei todellakaan pitäisi murehtia joka päivä jostain, joka on luontainen osa elämäämme. Syömishäiriöstä voi toipua ja siihen löytyy ratkaisuja.

syömishäiriö

Älä ole yksin 

Psykoterapia on syömishäiriöiden sekä kehon hahmottamiseen liittyvien psykologisten ongelmien yleisin hoitomuoto. Tarvittaessa hoitoon lisätään lääkkeitä. Asiantuntija (esim. psykoterapeutti, syömishäiriöihin perehtyneet lääkäri, psykologi tai ravitsemusterapeutti) auttaa sinua auttaa sinua rakentamaan vähitellen terveen suhteen ruokaan ja itseesi. Hän ei sano sinulle, mitä sinun pitää tehdä, mutta hän kuuntelee sinua ja ohjaa sinut henkiseen hyvinvointiin ja elämäntapaan, joka tekee sinut onnelliseksi. 

Terapeutti ei määrää sinulle lääkkeitä, hän parantaa vain sanoilla. Hän saattaa vain suositella sinulle psykiatria, joka käsittelee vakavampia ongelmia. Voit nyt helposti liittyä terapiaan verkossa. Voit saada ensimmäisen istuntosi jo huomenna. 

Tee lyhyt testi, jonka perusteella suosittelemme sinulle kolme sopivinta terapeuttia. Sinun ei tarvitse enää huolehtia. Ota vain ensimmäinen askel. 

Miten voin auttaa syömishäiriöstä kärsivää läheistä?

Syömishäiriöiden suuri ongelma on se, että sairastunut ei halua myöntää, että hänellä on ongelma. Syömishäiriö on sairaan mielen ilmentymä. Älä siis pakota sairastunutta syömään, älä arvioi hänen vartaloaan äläkä anna pyytämättä neuvoja. Ole kiinnostunut hänestä ihmisenä, älä vain hänen sairaudestaan. Älä etsi syyllistä vaan ratkaisua. Artikkelimme “5 vinkkiä siitä, miten auttaa läheistä aloittamaan terapia” voi myös olla hyödyllinen.

Jos yrität auttaa itseäsi, mutta et enää tiedä, mihin mennä, terapia voisi auttaa sinuakin. Kokenut terapeutti neuvoo, mitä jatkotoimenpiteitä voit ottaa, ja auttaa sinua olemaan murehtimatta itseäsi.

 

Lue, miten terapia toimii 

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.