Sosiaalinen fobia ja ahdistus – miten käsitellä sitä?

On täysin normaalia olla introvertti ja nauttia yksinolosta ja omasta ajastaan. Mutta jos tarkoituksella vältät ihmisiä, koska kontakti heidän kanssaan aiheuttaa sinulle ahdistavia tunteita, kyseessä voi olla sosiaalinen fobia (jota kutsutaan myös sosiaaliseksi ahdistukseksi).

Älä anna sosiaalisen fobian sulkea sinua pois sosiaalisesta elämästä. Ihmiskontakti on tärkeää mielenterveydelle, ja sinäkin voit nauttia ihmisten läsnäolosta. Tarkastelemme, miten voit tietää, vaikuttaako sosiaalinen fobia todella sinuun, ja miten voit lievittää sitä.

Pelko, joka eristää

Jopa 7% aikuisväestöstä kärsii jonkinlaisesta sosiaalisesta fobiasta. Tähän sisältyvät kuitenkin vain ne, jotka ovat hakeneet apua ja joille on siten voitu tehdä diagnoosi. Et siis todellakaan ole yksin asian kanssa, ja ehkä ihmiset ympärilläsi piilottelevat samanlaisia epämiellyttäviä tunteita. 

Sosiaaliselle fobialle on ominaista pelko kaikesta sellaisesta toiminnasta, jossa joku saattaa tarkkailla tai arvioida sinua. Pelkäät, ettet pysty siihen, että näytät tyhmältä, että ympärilläsi olevat ihmiset huomaavat epävarmuutesi ja tuomitsevat sinua, tai pilkkaavat sinua. Kaikki muiden ihmisten (erityisesti tuntemattomien ihmisten) kanssakäyminen aiheuttaa sinulle stressiä. Sinusta tuntuu ettet tiedä, miten käyttäytyä, tai mitä sanoa. Tuntuu, että mitä tahansa teetkin, se on väärin. Siksi vältät mieluummin ihmisiä, vaikka tunnetkin olosi yksinäiseksi. 

Ihmisten välttäminen ei ole lainkaan helppoa, koska sinun on käytävä töissä, koulussa, ostoksilla ja hoidettava asioita. Et luultavasti edes halua kieltäytyä läheistesi kutsuista, mutta ajatus grillijuhlista tai syntymäpäiväjuhlista, joissa on paljon ihmisiä, saa sinut levottomaksi. Kesäaika, joka on täynnä sosiaalisia tapahtumia, tuo sinulle stressiä ilon sijaan. 

Vakavassa sosiaalisessa fobiassa jopa seuraavat arjen askareet voivat aiheuttaa ahdistuneisuutta: 

  • tuttujen ihmisten tapaaminen
  • uusien ihmisten tapaaminen
  • julkiset esiintymiset
  • puhelinsoitot
  • asioiden hoitaminen (pankki, lääkäri jne.)
  • ostokset
  • syöminen julkisesti
  • julkisen wc:n käyttö
  • kaikki ryhmätyöt jne. 

Sosiaalisen fobian oireet 

Onko sinulla sosiaalinen fobia, vai onko se enemmänkin pelkkää esiintymiskammoa ja introvertin luonne? Nämä ovat tärkeimmät merkit, joista voit tunnistaa sosiaalisen fobian: 

Sosiaalinen fobia ilmenee psykologisella tasolla

  • pelko ja ahdistus
  • häpeämisen ja avuttomuuden tunteita 
  • vahvasti negatiivisia itsekriittisiä ajatuksia 

Mutta siihen liittyy myös erilaisia fyysisiä oireita

  • hikoilu
  • vapina
  • kurkkua kuristaa (tukehduttaa) 
  • punastuminen
  • huimaus
  • pulssin tihentyminen
  • lihasjännitys
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • hengenahdistus ja hengitysvaikeudet 

Suurin ero muihin diagnooseihin verrattuna on se, että kaipaat sosiaalisia kontakteja, mutta ne aiheuttavat sinulle niin paljon stressiä ja ahdistusta, että sinun on helpompi välttää niitä. 

sosiaaliset fobiat

Miksi minulla on sosiaalinen fobia – mistä se juontaa juurensa 

Sosiaalisen fobian syitä ei ole selkeästi määritelty. Taipumus lisääntyneeseen jännittyneisyyteen ja ahdistukseen voi olla myös synnynnäinen. Olet todennäköisesti kokenut tiettyjä fobian oireita jo teini-iässäsi.

Asiantuntijoiden mukaan kiusaamisella, lapsuuden ryhmästä syrjäytymisellä, tiukalla kasvatuksella, perheongelmilla, seksuaalisella hyväksikäytöllä ja erilaisilla traumoilla voi olla merkitystä sosiaalisen fobian kehittymisessä. Myös yleinen huono itsetunto vaikuttaa sosiaalisen fobian kehittymiseen. 

sosiaalisen fobian oireet

Miten pääset eroon sosiaalisesta fobiasta 

Olet ehkä elänyt sosiaalisen fobian kanssa tähän asti uskoen, että kyse on vain vakavasta esiintymiskammosta. Voi myös olla että se todella vaivasi sinua, mutta et pystynyt kohtaamaan pelkoasi. 

Tärkeintä on se, että olet täällä ja olet päättänyt parantaa henkistä hyvinvointiasi. Käsittelemätön sosiaalinen fobia voi johtaa vielä vakavampiin ongelmiin, kuten masennukseen tai riippuvuuteen. Eristäytyminen ympäristöstä ei koskaan ole ratkaisu. Harvardin pitkäaikaisen tutkimuksen mukaan ystävyys on jopa keskeinen tekijä onnellisuuden tunteessa. Hieno uutinen on, että sosiaalisesta fobiasta voi päästä jopa kokonaan eroon, jos lähtee liikkeelle oikealla tavalla. 

Ideaali ratkaisu on terapia 

Sosiaalista fobiaa ei ole lainkaan helppo hallita ilman asiantuntijan apua. Siksi on hyvä saada terapeutin tukea matkan varrella. Se auttaa sinua käsittelemään ahdistavia ajatuksia ja alkaa vähitellen hallita sosiaalista kanssakäymistä ja ihmissuhteita helpommin. 

Sosiaalisen fobian hoitoon sopii erinomaisesti kognitiivis-behavioraalinen terapiamenetelmä (CBT), jossa terapeutin ohjauksessa altistat itsesi vähitellen keinotekoisille ja todellisille sosiaalisille tilanteille, ratkot niitä yhdessä ja opit käsittelemään niitä. Hitaasti, omaan tahtiisi.

sosiaaliset fobiat

Pelko on kohdattava ja käsiteltävä. Asiantuntijan tuella pystyt kuitenkin varmasti tekemään sen, ja vapautuminen kärsimyksen kehästä on ehdottomasti sen arvoista.

Hedepyssä tarjoamme nettiterapiaa. Sinun tarvitsee vain muodostaa meihin yhteys kotisi mukavuudesta. Tiedämme, että vieraalle ihmiselle puhuminen on pelottavaa. Siksi voit tutustua terapeuteihimme ainakin hieman ensin yksityiskohtaisten profiilien ja videoiden ansiosta. He ovat kaikki vahvistettuja asiantuntijoita, jotka eivät koskaan tuomitse sinua. Se on heidän valitsemansa työ – auttaa kaltaisiasi ihmisiä.

Helpotamme oikean terapeutin valintaa lyhyellä testillä, jonka perusteella suosittelemme kolmea sopivinta terapeuttia. 

Psykoaktiiviset- tai psykotrooppiset lääkkeet voivat toimia akuuttihoitona 

Jos sosiaalinen ahdistuneisuus vaivaa sinua niin paljon, että se rajoittaa jokapäiväistä elämääsi – se tekee mahdottomaksi tehdä töitä, matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla, käydä säännöllisesti ostoksilla jne. – lääkäri (psykiatri) voi määrätä myös lääkkeitä. Useimmiten masennuslääkkeitä, joista selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) ovat käytetyimmät. 

Mutta jos tunnet pystyväsi käsittelemään sosiaalista ahdistusta ilman lääkitystä, suosittelemme aloittamaan terapialla. Lue, miten ensimmäinen terapiaistunto toimii.

Sosiaaliset kontaktit ovat erittäin tärkeitä mielenterveytemme kannalta. Älä viivyttele ensimmäisen askeleen kanssa ja anna itsesi hengittää taas rauhassa. Helpotusta voi tulla jopa ensimmäisen terapiaistunnon jälkeen. 

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.