Tyhjän pesän syndrooma: miten selviytyä lasten itsenäistyessä?

Aika on koittanut, lapset ovat kasvaneet ja lähtevät nyt luomaan omia elämiään. Tämä on merkittävä elämänvaihe, joka voi herättää monenlaisia tunteita. Niiden käsittely ei ole helppoa. Vaikka yleinen käsitys on, että tyhjän pesän syndrooma koskee vain naisia, tämä ei pidä lainkaan paikkaansa.

Miten siis käsitellä lasten lähtemistä? Ja miten kohdata tämä uusi elämänvaihe yhdessä pariskuntana?

Tyhjän pesän syndrooman oireet 

Tyhjän pesän syndrooma ei ole diagnoosi. Se ei ole sairaus, joka voidaan määrittää selkeiden kaavioiden perusteella. Se on kokoelma negatiivisia tunteita, jotka voivat nousta pintaan, kun aikuiseksi kasvanut lapsesi muuttaa pois kotoasi. Yhtäkkiä sinulla ei ole ketään, jota hoitaa, ja se, jolle olet antanut eniten rakkautta, katoaa näköpiiristäsi.

Tyhjän pesän syndrooman seurauksena voit tuntea:

 • Yksinäisyyttä
 • Tarpeettomuutta
 • Masennusta
 • Kuin elämän tarkoitus olisi kadonnut
 • Jonkinlaista turvallisuutta on menetetty

Tämä voi sitten eskaloitua ahdistukseksi, masennukseksi, unettomuudeksi ja muiksi ongelmiksi. Jotkut saattavat myös yhtäkkiä huomata vanhenevansa, kun heidän lapset muuttavat pois, ja tämä todellisuus painaa heitä.

nainen katsoo ulos ikkunasta

Se, mitä koet, on täysin normaalia

Termi ”syndrooma” viittaa patologiaan. Jotain normista poikkeavaa, jota pitäisi välttää. Et voi kuitenkaan välttää tätä elämänvaihetta, ja on luonnollista, että se vaikuttaa sinuun. Se on merkittävä elämänmuutos.

Yhden opiskelijoiden tekemän kyselyn mukaan 98 % vanhemmista kokee tyhjän pesän syndroomaa jossain määrin. Lähes joka viides vanhempi (17 %) saa myös fyysisiä oireita, kuten paniikkikohtauksia, unettomuutta tai kohonnutta sydämen sykettä.

On täysin ok tuntea niitä tunteita, joita tunnet. Älä kiellä niitä. Mutta älä myöskään anna niiden kuluttaa sinua pidempään kuin on tarpeen. Autamme sinua löytämään tien ulos.

Tyhjän pesän syndrooman ratkaiseminen – uusi alku 

Syy siihen, miksi lastemme lähtö vaikuttaa meihin niin voimakkaasti, on se, että olemme tulleet hyvin kiintyneiksi heihin. Heistä huolehtiminen on muodostunut elämämme merkitykseksi, ja vanhemman rooli on koko identiteettimme.

Yritä kysyä itseltäsi, kuka olet riippumatta lapsistasi? 

 • Mitä nautit, missä olet hyvä? 
 • Mitä olet aina halunnut tehdä, mutta lastesi takia siihen ei ole ollut aikaa, rahaa tai muuta syytä, jonka takia et ole voinut tehdä haluamiasi asioita?
 • Mitä uusia asioita voisit oppia?

Yritä muuttaa näkökulmaasi ja katso tätä merkkipaalua uuden luvun aluksi. Sinulla on uusia mahdollisuuksia, ja sinä päätät, miltä elämäsi seuraava luku näyttää. Löydä uusia harrastuksia, matkusta, herätä vanhat ystävyyssuhteet takaisin eloon tai etsi uutta seuraa.

iäkäs nainen joogassa

Psykoterapia voi myös auttaa sinua selviytymään tästä elämänmuutoksesta. Ammattiterapeutti keskustelee tilanteesta kanssasi, kuuntelee sinua, auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja opastaa sinua uudelle polulle, jotta voit asteittain alkaa nauttia tyhjästä pesästäsi.

Hedepy tarjoaa kätevästi verkossa tapahtuvaa terapiaa, ja voit valita yli 150 vahvistetun terapeutin joukosta. Tutustu, miten verkko-terapia toimii.

 

Vahvempi side vai suhteen testi? 

Kun lapset lähtevät kotoa, se on uusi vaihe suhteessasi. Mutta jokainen pari kokee tämän muutoksen eri tavalla.

Se voi lähentää teitä, kun käsittelette lasten lähtöä yhdessä. Teillä on taas aikaa itsellenne vuosien jälkeen, enemmän yksityisyyttäkin. Voitte suunnitella uusia asioita, lähteä lomalle juuri niin kuin haluatte, eikä teidän tarvitse valmistaa kahta illallista, jotta kaikki saisivat omanlaisensa.

Mutta eläminen taas kahdestaan vuosien jälkeen voi olla suuri testi. 

 • Saatat huomata, että käsittelette lasten lähtemistä eri tavoin. Toinen näkee kaikki uudet mahdollisuudet, kun taas toinen katsoo taaksepäin. 
 • Tai voitte huomata, että olette täysin laiminlyöneet kumppanin roolin vuosien aikana ja nyt on vaikeaa löytää takaisin toistenne luo. Lapset olivat se, mikä piti teidät yhdessä, ja yhtäkkiä he ovat poissa. 
 • Saatatte myös olla tunteneet olonne epämukavaksi toistenne seurassa pitkään, ja lasten poistuttua teidän on kohdattava se.
iäkäs pariskunta vaelluksella

Tähän voi olla monia syitä, eikä ole harvinaista, että se johtaa eroon. Jos lasten lähtö on horjuttanut suhdettanne ja haluatte löytää tien takaisin yhteen, pariterapiaa kannattaa ehdottomasti kokeilla.

 

Yritä olla estämättä lasten suunnitelmia 

Pelko lastesi lähdöstä saattaa ajaa sinut yrittämään estää heitä muuttamasta. Valitettavasti tämä ei ole oikea tapa, ja se voi vain pahentaa tilannetta. Se on tapahduttava jossain vaiheessa.

Hyväksy lastesi valitsema aikataulu ja yritä olla ohjaamatta heitä (elleivät he satu olemaan vaikeuksissa, tietysti). Jos he saavat tukea sinusta, he kääntyvät jatkossakin mielellään puoleesi ja luottavat sinuun.

Tarjoa apuasi, mutta anna heidän rakentaa oma elämänsä. Saatat muistaa, miltä tuntui lähteä kotoa. Yritä asettua heidän asemaansa ja jaa heidän ilonsa uuden alun edessä. Suhteesi ei ole ohi, se vain muuttaa muotoaan.

Tukea tähän elämänmuutokseen voi aina saada Hedepystä. Et ole yksin. Tule ja katso, miten psykoterapia toimii ja miten se voi auttaa myös sinua.

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.