Vaarallinen gaslighting: älä anna manipulaation tuhota sinua

Et pidä siitä, miten joku kohtelee sinua, mutta samalla epäilet, ovatko tunteesi oikeutettuja. Entä jos huijaat itseäsi, ja se onkin oma syytäsi?

Tapahtuuko tällaista sinulle? Luehan tarkkaan. Hän saattaa manipuloida sinua yhdellä kaikkein kavalimmista manipulaation muodoista, nimeltään gaslighting. Katsotaanpa, miten tunnistaa tämä manipulaatio suhteessa ja miten puolustautua sitä vastaan.

Mitä gaslighting on?

Gaslighting on manipulaation ja henkisen väkivallan muoto, jossa manipuloija pyrkii horjuttamaan käsitystäsi todellisuudesta.He yrittävät vakuuttaa sinulle, että omat muistosi tai tunteesi eivät ole todellisia tai päteviä. He väittävät, että kuvittelet asioita, olet yliherkkä, liioittelet tai asiat tapahtuivat toisin. He kiistävät toistuvasti tapahtuneen, yrittävät hämmentää, valehtelevat ja nöyryyttävät sinua.

Gaslighting voi alkaa hienovaraisesti, mutta vähitellen saada sinut siihen pisteeseen, jossa kyselet itseltäsi, oletko edes normaali. Se ei ole pelkkiä yksinkertaisia valheita, vaan systemaattista ja usein tarkoituksellista todellisuuden vääristelyä. Tämä on syy siihen, miksi gaslighting taipuu pitkäaikaiseksi ilmiöksi, mikä tekee sen havaitsemisesta vielä vaikeampaa.

Gaslightingille ei ole suoraa käännöstä suomen kielessä, mutta sillä on mielenkiintoinen alkuperä. Sana on peräisin 1940-luvun kauhuelokuvasta ”Gaslight”. Elokuvassa mies yrittää vakuuttaa vaimonsa tulleensa hulluksi saadakseen tämän suljettua mielisairaalaan ja itselleen vaimon omaisuuden. Yksi hänen manipulaatiotekniikoistaan on himmentää talon kaasulyhtyjä ja sitten vakuuttaa vaimolleen, että ne eivät ole himmenneet. Tämän myötä hän pyrkii horjuttamaan vaimonsa luottamusta omiin havaintoihinsa ja saamaan tämän päättelemään, että hän on menettänyt järkensä.

gaslighting

Mikä on manipuloijan tavoite? Miksi hän tekee tätä sinulle?

Manipuloijat yrittävät saada vallan sinusta. Heillä on yleensä huono itsetunto ja kompensoivat omat puutteensa tällä tavalla. He haluavat hallita sinua ja olla sinun yläpuolellasi. He pyrkivät murentamaan omaa itsetuntoasi tehdäkseen itsestään voimakkaampia. He kärsivät usein persoonallisuushäiriöstä, kuten narsismista.

Yleisin muoto psykologisesta manipulaatiosta tapahtuu parisuhteessa, mutta sitä voi kohdistua myös muihin perheenjäseniin, alaisiin tai työtovereihin.

Sosiaalisen median avulla gaslightingia on käytetty vielä laajemmin joukkojen kontrolloimiseen. Salaliittoteoriat, valeuutiset, nettikiusaaminen ja jotkut poliitikot ovat tulleet sen välineiksi. Mutta tänään keskitymme gaslightingiin henkilökohtaisten suhteiden manipulaation muotona, koska sinulla on mahdollisuus vaikuttaa näihin itse.

 

Kuinka voit turvallisesti tunnistaa gaslightingin?

Mitä kauemmin altistut gaslightingille, sitä vaikeammaksi tilanne muuttuu. Manipuloija pyrkii horjuttamaan havaintojasi ja itsevarmuuttasi. Usein alat syyttää itseäsi. Uskot, että reagoit liian voimakkaasti, että asiat eivät menneet näin, tai että ansaitset todellisuudessa tämän kohtelun. Alat epäillä itseäsi.

Manipuloija yrittää usein vakuuttaa sinulle, että hän välittää sinusta ja haluaa auttaa sinua. Tämä tekee tilanteen entistä monimutkaisemmaksi.

Tässä ovat varoitusmerkit, joiden avulla voit tunnistaa gaslightingin:

  • Sinä ja manipuloija riitelette aina jostakin. Kysyt itseltäsi, muistatko asian oikein, ja menetät otteen omista tunteistasi.
  • Usein pyydät anteeksi jotakin, koska tunnet olosi pahaksi. Mutta et oikeastaan tiedä, miksi.
  • Sinulla on yhä enemmän vaikeuksia tehdä pieniäkin päätöksiä itsesi puolesta. Itsevarmuutesi horjutetaan, etkä ehkä edes tunnista itseäsi. Tunnet olevasi kyvytön.

Viisi esimerkkiä gaslightingista ja psykologisesta manipulaatiosta:

Mutta tarkastellaan tätä tarkemmin, jotta voit olla varma. Tässä ovat tyypilliset lauseet, joita manipuloijat mielellään käyttävät.

  1. He kyseenalaistavat muistiasi.
  • „Tuota ei koskaan tapahtunut.“
  • „En tiedä mistä puhut.“
  • „En koskaan sanonut noin.“
  1. He vähättelevät tunteitasi.
  • „Sinun ei tarvitse ottaa sitä niin tosissaan.“
  • „Ylireagoit taas.“
  1. Kun haluat puhua tunteistasi, he vaihtavat puheenaihetta.
  • „Voi että. Parasta varmaan, että kerrot…“
  • „Älä pilaa meidän päivää taas. Minun täytyy puhua kanssasi…“
  1. He syyttävät sinua
  • „Sinä olet se yliherkkä.“
  • „Sinun tulisi pohtia omaa käytöstäsi, etkä jatkuvasti syytä minua.“
  1. He kieltävät totuuden
  • „Tuo on vain mielikuvitustasi.“
  • „Tuo on hölmöä. Miten keksitkin tuon?“

Gaslightingia voi kokea myös työpaikalla.

Työpaikalla se voi näyttää esimerkiksi siltä, että esimies syyttää sinua tai tiimiäsi epäonnistuneesta projektista. Jos vastustat tätä, koska päätös oli hänen, hän saattaa vastata, että ymmärsit väärin hänen roolinsa projektissa tai että tilanne ei ollutkaan niin. Toinen esimerkki voisi olla, kun joku ei lähetä sinulle kutsua kokoukseen ja sitten ihmettelee, miksi et saapunut. He eivät myönnä, että eivät lähettäneet sinulle kutsua vaan syyttävät sinua. He ovat varmoja siitä, että jätit sen huomaamatta.

gaslighting at work

Kuinka vastata gaslightingiin ja heikentää manipuloijaa:

Tärkein asia muistaa on, ettet ole syyllinen. Tunteesi ovat täysin oikeutettuja ja paikallaan. Luota niihin ja luota itseesi. Jos tunnet, että jokin on vialla, se todennäköisesti on.

Tärkein puolustuskeino gaslightingia ja muita manipulaation muotoja vastaan on itsevarmuus, itsestään varmuus ja rajojen asettaminen. Mutta vakavammissa tilanteissa sinun on mentävä pidemmälle suojellaksesi itseäsi.

Konkreettiset askeleet manipuloijan heikentämiseksi:

  • Älä anna hänen vähätellä tunteitasi – jos manipuloija sanoo sinun olevan liian herkkä tai ylireagoivan, vastaa itsevarmasti sanoen: ”Älä kerro minulle, miten minun tulee tuntea. Tämä on se, miten tunnen juuri nyt, enkä pidä käytöksestäsi.”
  • Pysy omassa muistissasi – älä anna hänen kertoa, että jokin tapahtui eri tavalla kuin todellisuudessa. Voit sanoa: ”Tiedän mitä näin, ja olen siitä 100-prosenttisen varma.”
  • Dokumentoi tapahtumat – Jos hän jatkuvasti väittää, että asiat tapahtuivat eri tavalla, ala kirjoittaa niitä ylös. Kirjaa ylös, mitä hän sanoi milloinkin, tai tallenna se heti, jos se on mahdollista.
  • Kysy muilta – Kerro kokemuksistasi läheisillesi. Jos kyseessä on ongelma työpaikalla, kysy kollegoilta. Saat erilaisen objektiivisen näkökulman, ja saatat huomata, että he näkevät tilanteen samalla tavalla.
  • Älä pelaa hänen peliään – Aseta tiukat rajat ja viesti ne rauhallisesti ja selkeästi. Jos hän ei noudata niitä, lopeta keskustelu. Esimerkiksi voit sanoa: ”Jos jatkat syyttelyjä, en keskustele tästä aiheesta kanssasi enää.”
  • Vältä eristymistä – vakavissa tapauksissa manipuloija voi yrittää eristää sinut muista helpottaakseen kontrollointiaan. Älä anna heidän tulla väliinne perheesi tai ystäviesi ja sinun väleihin. Jos hän esittää väitteitä heistä, tarkista ne.

Älä jää yksin tämän kanssa

Gaslighting kokemuksena on todella henkisesti haastava. Se voi edetä henkiseksi väkivallaksi. Luota läheisiisi ja harkitse ammattiapua terapeutilta. On tärkeää puhua tunteistasi ja saada ulkopuolinen näkökulma. Terapeutti voi auttaa sinua tarkastelemaan tilannetta selkeällä ja puolueettomalla tavalla. Hän neuvoo sinua puolustautumaan tiettyissä tilanteissa ja auttaa sinua irrottautumaan manipuloijasta.

saying no

Hedepyssä meillä on 10 varmennettua terapeuttia, ja voit varata istunnon vain muutamassa päivässä – verkossa, missä tahansa, missä tunnet olosi turvalliseksi. Tutustu siihen, miten nettiterapia toimii, ja varaa aika vain muutamalla klikkauksella.

Ansaitset olla suhteessa, jossa koet ehdotonta rakkautta, kunnioitusta ja ymmärrystä. Terapia auttaa sinua irrottautumaan manipuloinnista.

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.