Masennutko aina syksyisin ja joudutko kamppailemaan läpi kylmien kuukausien? Saattaa olla, että kärsit vuodenaikamasennuksesta. Älä vähättele omaa pahaa oloasi. Myös sinä voit voida hyvin ympäri vuoden. Vuodenaikamasennuksen hoito on erittäin tehokasta ja tuo nopeaa helpotusta.
Selvitä, missä tilanteessa olet ja mitä voit tehdä mielenterveytesi hyväksi.
On melko normaalia, että innostus ja energia hiipuvat kesän jälkeen. Lomien jälkeen palaamme arjen askareisiin, ja suurin osa meistä on kiireisimmillään vuoden viimeisellä neljänneksellä. Melkein kaikki meistä kokevat jonkinasteista alakuloa. Mutta jotkut kokevat sen paljon voimakkaammin, eivätkä synkät mielialat hälvene ennen kuin lämpötilat nousevat jälleen.
Punertavien puiden myötä saapuvat unettomuus, suuret ja äkilliset mielialan vaihtelut, energiatason lasku minimiin, ylensyöminen, kiinnostuksen puute läheisyyteen ja joskus vastustuskyvyn heikkeneminen. Tämä on juuri sitä, miltä vuodenaikamasennuksen oireet näyttävät, ja ne ilmenevät suunnilleen samaan aikaan joka vuosi. Useimmiten oireet ilmenevät syksyllä tai talvella eivätkä poistu ennen kevättä. Tuntuu kuin kehomme ja mielenterveytemme olisivat horroksessa, josta herääminen tuntuu hankalalta.
Vuodenaikamasennus (SAD) on mielenterveyden häiriö, ja se kohtaa yleisimmin 20-40-vuotiaita ihmisiä, mutta joskus myös lapsia. Naiset kärsivät siitä moninkertaisesti yleisemmin.
Vuodenaikamasennus on yksi masennuksen muoto. Sen keskeinen piirre on, että se ilmenee toistuvasti tiettyinä vuodenaikoina, useimmiten syksyllä tai talvella. Tiedät etukäteen, että putoavien lehtien myötä saapuu synkkä mieliala, jota ei voi karkottaa kuumalla kaakaolla ja hyvällä elokuvalla. Kaamosmasennus voidaan siten ajatella epäviralliseksi nimeksi vuodenaikamasennukselle.
Toisinaan viittaamme ”normaaliin” masennukseen myös kaamosmasennuksena, mikä ei ole riippuvainen vuodenajasta. Se johtuu useista tekijöistä, ja synkkä syyskausi vain lisää kuvitteelliseen tuleen, joka on kärsivän mielenterveytesi taustalla. Toisin sanoen, vuodenaikamasennus sen sijaan tulee toistuvasti joka vuosi.
Tarkastellaanpa, voisiko vuodenaikamasennus olla syy siihen, että voit huonosti. Koetko näitä tunteita suunnilleen samaan aikaan joka vuosi?
Vaikka koetkin näitä oireita, älä tee omia päätelmiäsi. Vuodenaikamasennus on vakava masennuksen muoto, joka on diagnosoitava lääkärin toimesta. Käytä näitä merkkejä osoituksena siitä, että jokin on todella pielessä, ja huolehdi itsestäsi antamalla asiaan asianmukaista huomiota ja hoitoa.
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että pääasiallinen syy on luonnonvalon puute – aurinko. Tutkimustulokset vahvistavat tämän. Mitä pohjoisempana ihmiset asuvat, sitä useammin he kärsivät vuodenaikamasennuksesta.
Koska kun emme saa tarpeeksi aurinkoa, seuraavat prosessit tapahtuvat kehossamme:
Olipa kyseessä sitten siirtymäkauden matala mieliala tai vuodenaikamasennus, on olemassa useita tapoja, joilla voit auttaa itseäsi ja tuntea olosi paremmaksi välittömästi. Syksyinen masentunut mieliala liittyy lyhyisiin päiviin ja auringonvalon puutteeseen, joten yritä altistaa itsesi päivänvalolle mahdollisimman paljon:
Etsi jotain miellyttävää tekemistä syksylle, jotta et syytä ongelmistasi vuodenaikaa ja vaivu negatiivisiin ajatuksiin. Miltä kuulostaisi kodin sisustaminen syksyisessä hengessä, iltojen viettäminen mukavasti syksyjuoman, kuten chai laten parissa, tai uusien harrastusten lomassa? Kuten maalaamisen, virkkaamisen tai kielten opiskelun.
Kuten aina, liikunta, meditaatio, tietoisuustaitojen harjoittelu tai jopa päiväkirjan pitäminen voivat auttaa.
Kun lääkäri diagnosoi sinulle vuodenaikamasennuksen, lääkäri määrää usein valohoitoa hoidon muotona. Tämä hoitomuoto saa aikaan merkittäviä vaikutuksia jo muutamassa päivässä, ja huomattava parannus näkyy kahden viikon kuluessa. Lisäksi valohoitoa on mahdollista tehdä mukavasti kotona erityisen lampun avulla. Tämä lamppu tuottaa täysspektrivaloa, joka jäljittelee auringonvaloa. Sinun tulee altistaa itsesi valolle heti aamulla ja katsoa suoraan lamppuun.
Voit ostaa tällaisen lampun internetistä ja opiskella valohoitoa itse. Mutta jos vuodenaikamasennus vaivaa sinua niin paljon, sinun ei missään tapauksessa pidä lykätä erikoislääkärin tapaamista.
Erittäin vakaville masennuksen muodoille lääkitys voi olla vaihtoehto. Kuten kaikkien masennusongelmien kanssa, (psyko)terapia on erinomainen apukeino.
Jos tunnet olosi huonoksi, niin oikeastaan milloin tahansa, mieluiten mahdollisimman pian. Älä odota, kunnes olet huonoimmillasi ja joudut kamppailemaan noustaksesi pohjalta. Ammattiapua on tarjolla kaikille – oli kyseessä sitten pienempi tai suurempi ongelma. (Psyko)terapia on myös erinomainen ennaltaehkäisykeino. Sinun ei tarvitse olla suurissa vaikeuksissa ”oikeuttaaksesi” avun hakemisen. Sinun tarvitsee vain tuntea, ettet voi hyvin sataprosenttisesti ja haluta muutosta.
Asiakkaamme, jotka ovat aloittaneet (psyko)terapian, katuvat useimmiten, etteivät tulleet aiemmin. Lisäksi Hedepyn avulla voit saada ensimmäisen terapiatapaamisesi jo muutamassa päivässä. Keskustelet psykoterapeutin kanssa siitä, mikä sinua vaivaa, ja saat tietää, millä tasolla masennuksesi on. Tarvittaessa terapeutti suosittelee toista hoitomuotoa.
Valitse kymmenen vahvistetun terapeutin joukosta. Viiden minuutin testin perusteella suosittelemme sinulle kolme sopivinta vaihtoehtoa.
Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.