Kuinka tunnistaa myrkyllinen suhde ja milloin päättää se?

Jatkuvat riidat, syytökset, tukahduttavuus. Mietit, mitä teet väärin. Sen myöntäminen, että olet myrkyllisessä suhteessa, ei ole helppoa, mutta suhde voi jättää sinut syvästi traumatisoituneeksi. Tule selvittämään, kuinka tunnistaa myrkyllinen suhde, onko sitä vielä mahdollista pelastaa, ja miten lähteä, kun on aika.

Mikä on myrkyllinen suhde?

Voisimme korvata sanan ”myrkyllinen” epäterveellisellä tai toimimattomalla. Epäterveellinen suhde tuo mukanaan paljon negatiivisia tunteita, konflikteja ja tuhoavia käyttäytymismalleja, kuten manipulaatiota, nöyryyttämistä, kilpailua ja kontrollointia. Negatiiviset hetket ovat vallitsevia positiivisiin verrattuna, ja suhde tuntuu kuluttavan energiaasi. Et voi täysin rentoutua kumppanisi vieressä. Myrkyllinen suhde voi horjuttaa itsetuntoasi ja jättää sinut syvästi traumatisoituneeksi.

Psykologi ja kirjailija tohtori Lillian Glass kuvailee kirjassaan Toxic people myrkyllistä suhdetta seuraavasti: ”Mikä tahansa suhde, jossa ihmiset eivät tue toisiaan, jossa on konflikteja ja toinen yrittää heikentää toista, jossa on kilpailua, jossa on puutetta kunnioituksesta ja yhtenäisyydestä.”

myrkyllinen suhde

Kuinka tunnistaa myrkyllinen suhde – tärkeimmät merkit

Kun joku on työpaikalla myrkyllinen, sen huomaamme melko helposti. Mutta kun kyseessä on kumppani, rakkaus tulee peliin ja se samentaa kaiken.

Myrkyllisen suhteen merkit voivat näyttää tältä:

 • manipulaatio
 • kontrolli
 • epäluottamus
 • kiristys
 • nöyryytys
 • kilpailu
 • jatkuva syyttäminen
 • liioiteltu ja tunteeton kritiikki
 • solvaaminen ja huomiotta jättäminen
 • tunteiden ja herkkyyksien hyväksikäyttö

Mutta tiedätkö mikä on ongelma? Se, että vuosien myrkyllisessä suhteessa olon jälkeen totut tuohon käytökseen helposti. Et enää oikeastaan näe sitä, ja siitä tulee sinulle normaalia.

Tule ja tee pieni testi paljastaaksesi myrkyllisen suhteen. Vastaa näihin 10 kysymykseen rehellisesti:
 • Partenerul/a tău/ta te învinovățește pentru absolut orice, nu își admite niciodată greșelile și nu își asumă partea sa de vină?
 • Syyttääkö kumppanisi aina sinua kaikesta eikä koskaan myönnä omaa virhettään tai osuuttaan syyllisyyteen?
 • Kritisoiko kumppanisi sinua usein tavalla, joka satuttaa sinua?
 • Vähätteleekö kumppanisi tunteitasi ja mielipiteitäsi? Pelkäätkö ilmaista niitä, koska pelkäät negatiivista reaktiota?
 • Oletko luopunut omista henkilökohtaisista tavoitteistasi, harrastuksistasi tai jopa ystävyyssuhteistasi suhteen vuoksi?
 • Tuntuuko sinusta, että itsetuntosi on laskenut suhteen alusta lähtien?
 • Oletko edelleen hieman levoton kumppanisi seurassa etkä pysty täysin rentoutumaan?
 • Ottaako kumppanisi itseensä eikä halua puhua kanssasi rauhallisesti, rehellisesti ja syyttämättä? Vai väittääkö hän, että olet edelleen ainoa, jolla on ongelma?
 • Käyttääkö kumppanisi sinua kohtaan ilmaisemaan vihaansa millä tahansa tavalla?
 • Yrittääkö kumppanisi kontrolloida sinua ja kertoa sinulle milloin ja mitä tehdä tai kenen kanssa olla?

En halua jättää häntä. Voiko myrkyllinen suhde pelastaa?

Tiedätkö jo olevasi myrkyllisessä suhteessa, mutta haluaisitko parantaa sitä? Joskus se on mahdollista, mutta ponnistelujen on oltava molemminpuolisia. Valitettavasti et voi muuttaa kumppaniasi yksin. Teidän molempien on tunnustettava, että teillä on ongelma, ja työskenneltävä suhteen parantamiseksi yhdessä. Myöntäkää virheenne, olkaa todella rehellisiä itsellenne ja parhaassa tapauksessa hakekaa ammattiapua. Pariterapia antaa teille puolueettoman näkökulman ja auttaa löytämään harmonian suhteessanne. Hedepyssa voit valita kymmenestä terapeutista ja osallistua istuntoon kätevästi verkossa.

 

Milloin on aika päättää suhde?

Vain avoin kommunikaatio kertoo, voiko suhde pelastua vai onko aika lähteä. On tarpeen käydä raa’an rehellinen keskustelu.

Yritä kuitenkin olla syyttämättä kumppaniasi. Puhu omista tunteistasi ja tarpeistasi. Mieti, mikä tietty käytös loukkaa sinua, etkä halua sitä enää. Esimerkiksi mieti tiettyjä tilanteita, joita voit mainita selventääksesi, mitä tarkoitat.

Entä jos keskustelu ei suju hyvin kaikista ponnisteluistasi huolimatta? Jos kumppanisi syyttää sinua, vähättelee tunteitasi tai ei edes halua puhua kanssasi, sinulla on selvä merkki. Se sattuu, mutta myrkyllinen suhde todella tuhoaisi sinut henkisesti ajan mittaan.

Mutta älä anna vakuuttaa itseäsi siitä, että valehtelet itsellesi tai että se on sinun syytäsi. Tämä on vain yksi manipulatiivisista tekniikoista (gaslighting). Tunteillasi on väliä, olivat ne sitten oikeita ja perusteltuja jollekin toiselle tai eivät. Ansaitset kunnioitusta ja rakkautta.

myrkyllinen suhde

Kuinka jättää suhde myrkyllisen henkilön kanssa?

Haluaisimme erittäin mielellämme antaa sinulle universaalin oppaan siitä, miten päästä pois myrkyllisestä suhteesta. Mutta jokainen suhde on erilainen ja siinä on monia muuttujia. Totuus on, että lähteminen on usein vaikeaa, koska myrkyllisessä suhteessa yleensä vain toinen osapuoli haluaa erota.

Mutta nämä ovat perusaskeleet, jotka on hyvä ottaa, tapahtuipa mitä tahansa:

 • Tee tiukka päätös muutokseen: Myönnä, että suhteesi ei toimi ja olet tehnyt kaiken voitavasi. Sinun on lähdettävä omaksi parhaaksesi.
 • Luo tukiverkosto: Kerro päätöksestäsi perheelle ja läheisille ystäville, hae apua terapeutilta. Älä jää yksin.
 • Valmistele suunnitelma: Todennäköisesti sinun on päätettävä asumisesta, jaetusta autosta tai lastenhoidosta. Suunnittele ratkaisu, jotta mikään ei saa sinua peruuttamaan päätöstäsi.
 • Suojaa itsesi reaktioilta: Kumppanisi saattaa yrittää vakuuttaa sinut, manipuloida sinua tai räjähtää. Mieti, mitä tekisit tällaisessa tilanteessa.

Myrkyllisestä suhteesta lähteminen voi olla vaikeaa ja jättää arpia sieluun. Älä pelkää hakea ammattiapua, jotta saat todellista tukea näin vaikeana aikana. Terapeutti auttaa sinua järjestämään ajatuksiasi ja löytämään voimaa ottaa tärkeä askel elämässäsi. Hän on siellä sinua varten auttaakseen sinua selviytymään tästä vaikeasta ajasta.

Tee 5 minuutin testi, jonka perusteella suosittelemme sinulle kolme sopivinta terapeuttia. Voit varata ensimmäisen verkkosession muutamassa päivässä.

TERAPEUTTI

Suosittelemme kolmea huippu terapeuttia

Vastaamalla 19 kysymykseen löydämme yli 10 terapeutin joukosta terapeutit, jotka vastaavat parhaiten ajatuksiasi ja huoliasi.

Niiden asioiden perusteella, joista haluat puhua.
Terapian kiireellisyyden perusteella.
Sinulle sopivan terapia tyypin perusteella.